Makthavarna har fått bakläxa i arrendenämnden

Tomteboda har fått upprättelse mot en splittrad kommunnämnd, menar skribenten.Tomteboda har fått upprättelse mot en splittrad kommunnämnd, menar skribenten. Foto: Åke Alvin/arkiv

De få kolonister som verkligen vill starta på nytt kan lätt få plats på Ullevi koloniområde, menar skribenten.

LINKÖPING 15 OKTOBER 2020
Det här är en insändare.
Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra hösten var det en vallakolonist som tack vare arrendenämnden fick rätt mot den egna styrelsen. När styrelsen försökte tysta ner saken fick alla ändå genom Corren veta vad som hänt.

Nu är det Tomteboda som fått upprättelse mot en splittrad kommunnämnd.

Tvisten har utnyttjats som slagträ i politikernas käbbel för och emot uppsägningen. Och nämndordföranden har satt kommunens jurister i arbete för att leta fram vad som blev ett väldigt långsökt försvar för beslutet. 

Kännetecknande för båda dessa fall är makthavarnas hemlighetsmakeri och att de anlitat jurister för att driva genom sin vilja. Ändå har makthavarna fått bakläxa i arrendenämnden. Det känns väldigt betryggande.

En viktig omständighet som inte framkommit i debatten är att en stor del av stugorna på Tomteboda är förfallna ruckel som knappast platsar på ett nytt område. Många av tomterna är dessutom övergivna och igenväxta sedan länge.

Detta innebär att den ersättningsareal som behövs är betydligt mindre än det nuvarande området. De få kolonister som verkligen vill starta på nytt kan därför lätt få plats på Ullevi koloniområde där det finns stora outnyttjade ytor.

Kanske är detta den hemliga lösningen som Demirok säger att han snart ska offentliggöra. Man undrar bara varför allting alltid måste vara så hemligt.

Göran Söderström

https://corren.se/nyheter/artikel/makthavarna-har-fatt-baklaxa-i-arrendenamnden/2r4x8p8j