Kolonilotterna förgyller området – ”Betyder mycket”

På Värgårdsplan i Kisa blomstrar kolonilotterna – det är blommor, rotfrukter, grönsaker och bär. Här finner Rajfa Zulic, en av personerna bakom odlingarna, lugn, glädje och gemenskap.

KISA 30 AUGUSTI 2020

– Alla kommer hit lite då och då men det är ingen som är här lika ofta som jag. Det blir några timmar om dagen, så länge jag orkar, berättar hon när vi bestämmer träff en lite mulen eftermiddag – mitt i grönskan.

När Rajfa Zulic för första gången la sina händer på kolonilotterna var läget helt annorlunda. Då var det endast en enda familj som sedan tidigare odlade på området, stora delar av gräsytan var oklippt och ogräset fick härja fritt. Hon skaffade en handjagare, grävde sig några rabatter och planterade sina allra första frön – och det var för över tio år sedan.undefined”Jag känner mig friskare här”, konstaterar Rajfa Zulic om möjligheten att ha en kolonilott.Foto: Dennis Petersson

– Vi har blivit fler och fler som odlar här sedan dess och de allra flesta har, precis som jag, sitt ursprung i Bosnien. För oss är det tradition att odla mycket. Vi är vana vid det och så tycker vi det är roligt, berättar hon.

Marken där kolonilotterna ligger ägs av kommunen, som även äger ett koloniområde i Mjällerum där det finns totalt 31 lotter. Förvaltningsadministratören Susanne Johansson är den som ansvarar för faktureringen. 

– I dag är det ungefär tio personer som har en kolonilott på Värgårdsplan och det stämmer att det bara har blivit finare där genom åren. Det är väldigt bra att det finns människor som vill ta hand om området, förklarar hon och fortsätter:

– Kommunen gör egentligen inget åt kolonilotterna och de utgör inga större kostnader. Det är i princip bara vattnet som personerna som odlar där betalar för.

Under intervjuns gång med Rajfa Zulic sitter vi på ett par trädgårdsmöbler mitt i hennes odling. 

– Här brukar vi grannar ofta umgås, dricka kaffe och prata. Det betyder mycket för mig att ha tillgång till det här. Jag känner mig mycket friskare av att kunna vara ute och jobba på lotten än att sitta inne i lägenheten.undefinedPå hennes odling finns björnbär, men också jordgubbar, potatisar, lökar och bönor.Foto: Dennis Petersson

Blommorna som hon odlar kan hon bara namnge på bosniska.

– Men jag odlar också bönor, jordgubbar, potatis, lök och björnbär – i år testar jag också paprika. Oftast kan jag inte äta upp själv så jag brukar dela med mig av skörden till några grannar.

Hur mycket arbete lägger du ned på kolonilotten?

– På våren planterar jag och under sommaren, framförallt under juli och augusti, skördar jag och tar bort ogräs. Innan frosten kommer brukar jag ta in allt jag kan i lägenheten och förbereda rabatterna inför nästa säsong.

https://corren.se/nyheter/artikel/kolonilotterna-forgyller-omradet—betyder-mycket/5lzyqqqr

+−

Profilbild Dennis PeterssonDennis Petersson