Glädjebeskedet för koloniföreningen – kommunen backar

Kommunen tar tillbaka uppsägningen av Tomteboda koloniförening. Det innebär att kolonisterna får vara kvar i minst fem år till.

LINKÖPING 24 MAJ 2021 13:13

För ett år sedan vräktes koloniföreningen och fick bara ett halvår på sig att lämna området strax utanför Tannefors. Motivet var att marken behövs för den planerade Ostlänken, om den får den dragning som kommunen förordar.

Koloniföreningen accepterade inte uppsägningen och tog strid.  Arrendenämnden gick på föreningens sida och slog fast att uppsägningen var ogiltig, men då svarade kommunen med en ny uppsägning. Nu dras den tillbaka.

Det är jätteskönt. Nu kan vi fortsätta vår verksamhet och kommunen kan i lugn och ro leta efter ett ersättningsområde till oss, säger föreningens ordförande Noureddine Moussaoui.

Tomteboda koloniförening ligger intill järnvägen, strax nordost om Tannefors.

Foto: Victor Bomgren

Privatpersoner och politiker från flera läger har tagit föreningens parti under året som gått.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd från Linköpingsborna. Annars hade det här nog inte gått, säger Noureddine.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) förklarar kommunens ändrade inställning så här:

– Trafikverket har ju meddelat att Ostlänken är försenad, det blir ingen byggstart de närmaste fem åren. Därför behövs inte den här marken nu.

När föreningen sades upp i juni i fjol erbjöds ingen ersättningsmark, trots att föreningen ansåg sig ha fått löften om det. Men nu är tanken att kommunen ska ta fram ett område som föreningen kan flytta till.

– Det finns många lärdomar för oss att dra ur det här. Det är oerhört beklagligt att koloniföreningen kom i kläm på det här sättet. Nu har vi gott om tid att hitta en bra lösning tillsammans, säger Demirok.