Preventiva Åtgärder

PEVENTIVA ÅTGÄRDER

Det finns en hel del du kan göra själv för att undvika att få in mördarsniglar i trädgården. Dessa åtgärder bör man givetvis fortsätta med, även om man redan fått in sniglar. Ju färre sniglar som hinner etablera sig och lägga ägg, desto mindre arbete med att få bort dem.

 

PLANTKARANTÄN

Har du köpt nya plantor kan det vara bra att ställa dem i karantän innan du planterar ut dem. Det finns mängder med exempel där snigelägg kommit med i jorden. När väl äggen har kläckts kan sniglarna snart börja sprida ut sig, para sig, och lägga nya ägg. Kolla plantorna noggrant så det inte finns ägg eller sniglar

 

TA HAND OM KOMPOSTEN

Då sniglarna gärna håller till i komposten, går det med enkla medel se till att de inte trivs. Det bästa sättet är att hälla i kalk. Det tar bort surheten i komposten, och därmed också sniglarna. Det går också att lägga ut barriärer av till exempel kalk, eller sätta upp staket runtom komposten.

 

VÄLJ RÄTT PLANTOR

Att plantera ut vissa växter kan hjälpa till att hålla sniglarna borta. Doftpelargonier innehåller geraniumolja, något som mördarsniglar skyr, vilket även en annan plågoande lär ogilla – myggan! Genom att ställa ut krukor, samt plantera flera plantor tillsammans blir det extra bra effekt. Doftpelargonier gillar sol och värme, och de är dessutom lättsköta. Andra växter som är mördarsniglarna undviker är lavendel, timjan, mynta och gräslök. Doftpelargoner kan hålla mördarsnigeln borta

 

TA BORT GÖMSTÄLLEN FÖR MÖRDARSNIGLARNA

Kolla regelbundet under stenar, stockar, presenningar och under andra mörka och skyddande platser där sniglarna kan tänkas trivas. Överväg om ovan nämnda objekt verkligen behövs i trädgården.

 

VATTNA INTE PÅ KVÄLLEN

Undvik att vattna i trädgården på kvällen om möjligt. Det är bättre att vattna på morgonen, åtminstone om man vill motarbeta mördarsniglarna. Sniglarna gillar när marken är fuktig, så om ytskiktet är uttorkat på kvällen har de inte lika lätt att röra sig. Vattna direkt på plantorna, gärna med en vattenkanna, istället för att vattna större områden med hjälp av vattenslangen. Använder du en vattenslang, kan det vara bra att stänga av den medan du flyttar runt den mellan dina olika planteringar.