GURKA

Odla i kruka

En gurka som odlas i kruka behöver tillgång till cirka 10 liter jord. Om det är en växthusgurka du har valt placeras denna inne i växthuset, medan frilandssorter kan ställas på en varm och vindskyddad plats i trädgården. I en kruka är tillgången på näring begränsad och du måste tillsätta näring i flytande form efter några veckor. Gurkan vill dessutom gärna ha något att klättra på, allt eftersom den växer. En spaljé fungerar utmärkt och dessutom är det enklare att beskära och skörda gurkan när den växer i bekväm arbetshöjd.

Odla i pallkrage

För att odla gurka i en pallkrage behövs två kragar på höjden så att rötterna får ordentligt med plats att breda ut sig på. I en sådan pallkrage får du plats med 6 gurkplantor och runt dessa kan man sätta sallat som gärna växer i halvskuggan som bildas under plantorna. Se till att jorden är ordentligt grundgödslad och mullrik – gurkor behöver mycket näring och trivs i fuktighetshållande jord.

Vid odling av gurka i pallkrage måste du också välja någon av frilandssorterna, de är mer tåliga för väder och vind. Vid plantering strör du 1 cm tjockt lager sand eller fint grus kring rothalsen. Vattna noga och se till att plantan har någon form av klätterstöd att klättra på. Tack vare klätterstödet slipper du jordiga gurkor och det är enklare att se vad som ska beskäras. Gurkan bildar nämligen en rad sidoskott från huvudskottet och dessa ska beskäras till andra bladparet för att ge plantan kraft att koncentrera sig på att göra gurkor istället för att växa sig så stor som möjligt. Gallra bort vartannat gurkämne för att få en jämnare tillgång av mogna gurkor. Det går även bra att odla växthusgurka i kallbänk, det vill säga en bänk med fönsterlock, men var noggrann att lufta varma dagar eftersom det snabbt kan bli väldigt varmt under glaset. I en kallbänk är klätterstöd inte möjligt utan gurkan får växa utefter marken, ovanpå ett lager halm.