Beskedet: Det blir ingen moské – avtalet har gått ut

Så här såg det ut 2014 när kommunen och moskéstiftelsen enades om ett optionsavtal.
Frv Muharrem Demirok, kommunalråd (C), Abdirahman Jama Musse, ordförande i Linköpings Moskéstiftelse och Ali Haji, ordförande Islamiska förbundet, Linköping .  Så här såg det ut 2014 när kommunen och moskéstiftelsen enades om ett optionsavtal. Frv Muharrem Demirok, kommunalråd (C), Abdirahman Jama Musse, ordförande i Linköpings Moskéstiftelse och Ali Haji, ordförande Islamiska förbundet, Linköping .Foto: Åke Karlsson/Arkiv

Det blir ingen moské på Djurgården. I alla fall inte på den tomt som kommunen och moskestiftelsen tecknat optionsavtal om.

LINKÖPING 21 JULI 2020

– Nej, Djurgården är inte längre aktuell för ett moskébygge. Vi ser inte att det finns förutsättningar för att stiftelsen inom angiven tid kommer att ha möjlighet att bygga en moské, säger kommunalrådet och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Muharrem Demirok (C).

Optionsavtalet löpte ut redan förra året. Men enligt Muharrem Demirok har man från politiken fortsatt att diskutera förutsättningarna för ett bygge. 

– Men vi har varit tydliga med att om man inte håller sig inom den angivna tidsramen då blir det ingen försäljning. Samma regler gäller för alla.

Han tar exemplet med den syrisk ortodoxa församlingen S:t Markus, som på kort tid har klarat de krav som kommunen ställt och som, om allt går enligt planen, i höst ska ta första spadtaget till en ny kyrka som ska ligga i Vallastaden.

Optionsavtalet med Linköpings moskéstiftelse tecknades 2014 och löpte i fram till våren 2019. I avtalet ingick att man från 2019 skulle ha en färdig moské inom två år, alltså nästa år.

Men nu ser det alltså mörkt ut för stiftelsen, enligt Muharrem Demirok som konstaterar att det inte blir någon moské. Inte på den tilltänkta tomten i alla fall.

– Däremot tittar vi på möjligheten att erbjuda en annan plats.
Men stiftelsen måste bidra konstruktivt till den fortsatta diskussionen så att vi hittar en lösning, säger han. 

Finns det någon annan som vill ha Djurgårdstomten då? 

– Ja, det är hårt tryck på Djurgården. Många är intresserade. Allt från snabbmatskedjor till drivmedelsföretag.

Enligt Moskéstiftelsen finns dock fortfarande ett avtal, det säger Noor Hassan i Linköpings moskéstiftelse.

– Absolut, vi har ett muntligt avtal.

Han tycker inte att kommunens beskrivning är helt riktig, och menar att det egentligen är kommunen som inte uppfyllt sin del.

– Det finns exempelvis ingen infrastruktur alls på området, säger han.

Det har varit svårt för stiftelsen att få in pengar. Redan från början förklarade man att stiftelsen inte är intresserad av finansiering utifrån. Ett 90-konto inrättades för att kunna samla in pengar. Men det har ännu inte gett något resultat, enligt Noor Hassan.

Muharrem Demirok medger att det kan ligga något i kritiken om brist på infrastruktur på det tilltänkta området.

– Men det förändrar inte det faktum att kommunen inte fått se något som talar för att stiftelsen har ekonomisk möjlighet att genomföra det planerade bygget.Profilbild Annika EkstedtAnnika Ekstedt