TOMAT

Tomat

Utseende och ursprung.

Tomat är en ettårig växt som härstammar från västra Sydamerika. Tomater finns idag i ett otal former, storlekar och färger. Runda, päronformade, små och stora, röda, gula och vita.

Växtplats och jordmån.

Tomaten behöver en solig, varm och skyddad växtplats för att utvecklas bra. Växthus är föredra, men det finns även sorter som kan ge en bra avkastning på friland under gynnsamma förhållanden. Jorden ska vara väldränerad, mullrik och fuktighetshållande med ett pH-värde på 6,0-7,0.

Sådd och såtid.

Tomater måste förkultiveras och utplanteras när risken för frost är över. Plantavstånd 35-60 cm. Plantorna planteras djupare än de stått i krukorna och nya rötter bildas på stjälken.

Allmän skötsel.

Luckring och regelbunden bevattning. Lägg gärna färskt gräs på marken runt plantorna. Uppbindning och toppning ovanför 5:e-6:e klasen. För att underlätta befruktningen kan man skaka plantan under blomningen. Alla skott i grenvinklarna ”tjuvas” nyps bort så tidigt som möjligt. Bortsett från busktomater där tjuvskotten får vara kvar.

Gödsling.

Tomater vill ha en välgödslad, fosforrik jord. Ett par veckor innan planteringen bör jorden gödslas, helst med brunnen stallgödsel.

Skadeinsekter och sjukdomar.

Tomater i växthus kan ibland angripas av bladlöss och vita flygare, även om det är ovanligt. Upprepade duschningar brukar hjälpa. Svampar, bakterier och virus är desto vanligare och beror i regel på dåliga odlingsförhållanden. Undvik för tät plantering, lufta vid behov och byt jord i växthuset varje säsong.

Skörd.

När tomaterna är fullt utvecklade, röda (eller viken färg de ska ha) och solvarma. Finns det risk för nattfrost innan tomaterna är helt mogna kan de även plockas omogna för att sen få eftermogna på en mörk och sval plats. Alternativt kan man ta in hela plantan och låta frukterna mogna där.

Näringsinnehåll.

100 g tomat innehåller 19,8 kcal, 22 mg C-vitamin och 0,5 mg järn.

Förvaring.

Röda mogna tomater har kort hållbarhet.
Gröna omogna tomater kan syltas eller läggas in.

Användningssätt.

Tomaterna äts nyskördade och solvarma eller används i sallader, soppor, grytor, till puré, ketchup och juice. Gröna syltade och inlagda tomater används som tillbehör till kötträtter.

Sortval.

Det finns många olika typer av tomater.
Vanliga högväxande tomater finns med röda, gula, vita, svarta och till och med randiga frukter. Busktomater avslutar sin längdtillväxt med en blomklase och behöver inte bindas upp eller tjuvas. Bifftomater odlas som vanliga tomater men ger betydligt större frukter. Det finns även flera olika sorter som ger mängder med små frukter bl.a. körsbärstomater.