Han dömer ut planer på en snabbjärnväg

Uppdaterad 2016-02-26 10:47. Publicerad 2016-02-25 

KRITISK. Göran Persson. Foto: Amanda Lindgren

Göran Persson dömer ut planerna på den nya höghastighetsbanan, som beräknas kosta upp till 320 miljarder kronor.
”Någon måste tala klarspråk om detta”, säger han.

Planerna på en ny höghastighetsbana från Stockholm till Göteborg och Malmö sjösattes av alliansregeringen. Nu ska projektet, som väntas kosta 190–320 miljarder kronor, ros i hamn av Stefan Löfvens regering. Miljöpartisterna är glada men många är kritiska.

”Man måste förstå att resurserna är begränsade och orka ställa sig frågan vad som är viktigast. Är det verkligen att bygga ett nytt järnvägsspår genom Småland för 250 miljarder? Det är ingen som svarat på den frågan”, säger Göran Persson.

Han anser att regeringen och riksdagen i stället borde ägna sig åt att lösa bostadskrisen och pekar på att det blir mycket tufft att leva upp till målet om 700.000 nya bostäder och samtidigt bygga den nya järnvägen.

”Jag har väldigt svårt att förstå att samtidigt som vi ska bygga bostäder i en utsträckning vi inte sett sedan 1960-talet ska bygga den här höghastighetsbanan. Någon måste väl ändå säga vad som är viktigast av det här.”

”Det är inte sällan samma typ av reala resurser som krävs. Det handlar om gubbar och gummor och gula maskiner.”

Exakt hur Göran Persson vill få fart på bostadsbyggandet vill han inte säga. Han nöjer sig med att konstatera att ”man kan göra mycket för 250 miljarder”.

Försvaret är ett annat område som Göran Persson anser behöver betydligt mycket mer pengar. De anslagshöjningar som regeringen och delar av oppositionen har enats om är på tok för låga, anser han.

”Det svenska försvaret behöver en ordentlig upprustning och jag har svårt att ta till mig att det skulle vara statsfinansiellt omöjligt. Det krävs betydligt mer resurser. Särskilt om vi ska stå utanför Nato, vilket jag tycker att vi ska göra.”

Han säger sig vara väldigt bekymrad över utvecklingen i Ryssland men ser inget direkt hot mot Sverige.

”Jag är oerhört orolig för utvecklingen”, säger han.

Fotnot: I egenskap av konsult har Göran Persson enligt uppgift till Di bland annat haft uppdrag åt försvarskoncernen Saab.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)